Загальні правила огляду бджолиних сімей

Ми сподіваємося, що ви знаєте ці правила, проте згадаймо їх разом.

  1. Температурний режим: Повний огляд сім’ї з розбиранням усього гнізда допустимий при температурі не нижче 14 ° тепла в тіні. Але, якщо становище сімей задовільне, то з їх оглядом краще почекати до тих пір, поки температура повітря не підніметься до 16-18 °.
    Частковий огляд сімей, коли рамки тільки розсовують, не виймаючи їх з вулика, можна виконувати при 12 ° і навіть при 10 ° тепла.
  2. Оглядаючи сім’ї у вечірні години, не можна запізнюватися з роботою. З наближенням темряви бджоли починають масами повзати по руках і одязі бджоляра і не можуть потрапити назад у вулик.
  3. Як поводитися під час огляду: Дуже важливо при огляді сімей не дратувати бджіл. Бджоляр повинен працювати у світлому чистому одязі, слід пам’ятати, що бджоли не виносять різких запахів, наприклад цибулі, поту, одеколону, бензину і т.п. При розбиранні гнізда не можна допускати різких рухів, ударів по вулику, треба уникати роздавлювання бджіл. Перебуваючи біля вулика, не можна стояти перед вічком, на шляху льоту бджіл.
  4. Не слід також оглядати сім’ї при виникненні бджолиного злодійства, тому що в цей час бджоли бувають особливо дратівливі; при огляді сім’ї під час крадіжки вона посилиться.
  5. Перед оглядом сімей бджоляр повинен підготувати необхідне приладдя – робочий ящик з інструментами й запасом сухих деревних гнилиць, переносний ящик для рамок або візок, розпалити димар. На пасіку треба йти в халаті та лицьовій сітці.

Якщо ви знаєте ще якісь важливі деталі, або хитрощі — пишіть їх у коментарях

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *