Вороги бджіл – мурахи

Мурахи — безкрилі комахи, які, будучи винищувачами багатьох шкідливих членистоногих, нападають також на ослаблих бджіл, грабують вулики.

Найчастіше зустрічаються чорні мурахи, руді лісові, темно-бурі лісові та інші види. Мурахи живуть практично на всіх пасіках. Селяться вони в утеплених вуликах. За добу можуть винести до 1 кг меду з вулика, а зі слабких сімей несуть навіть яйця бджіл, а личинок, що з’явилися з них потім, з’їдають. Вони можуть також нападати на ослаблих бджіл біля льотків або в полі. Мурахи є переносниками різних збудників хвороб.

Заходи боротьби та профілактики.
✔️ Розміщують пасіку якомога далі від мурашників.
✔️ Якщо мурахи напали на вулик, його очищають, змітаючи їх.

Пасічник повинен усвідомлювати, що, зруйнувавши мурашник, він дозволить тисячам шкідників знищувати медоносні культури, що потім негативно позначиться на медозборі.
Щоб не допускати руйнування мурашників, на пасіці можна посадити рослини, які їх відлякують: котячу м’яту, томати, хризантему звичайну; розсипати на території пасіки листя чорного горіха, порошок сірки, харчову сіль тощо.

✔️ У боротьбі з мурахами успішно можна використовувати полин. Ця рослина абсолютно нешкідлива для бджіл. Якщо 5-6 свіжо зрізаних гілок покласти зверху на стельові дошки та під дно вулика, мурахи покинуть цей вулика. Ефективним є також обприскування вулика підсоленим полиновим розчином або відваром.

✔️ Якщо у вулику завелися чорні або руді мурахи, то на місці, що вони облюбували собі як житло, можна покласти вугільну крихту. Запах вугілля відлякує мурах і вони переселяться в інше місце. Відлякує мурах також запах свіжої або зірваної петрушки.

✔️ У боротьбі з мурахами хороші результати дає соняшникова олія. Нею можна змащувати медогонку, бідони та посуд з обрізками вощини. Після висихання олію наносять знову. Мурахи уникають відвідування місць, оброблені соняшниковою олією.

✔️ Можна використовувати також свіже листя помідорів, поклавши їх поверх гнізда бджіл на стельові дошки. У міру висихання листя його замінюють свіжим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *