Підгодівля бджіл взимку

Досвідчені бджолярі не є прихильниками підгодівлі бджіл під час зимівлі. Вони стверджують, що пасічникам не слід скупитися, а залишати пристойний запас кормів у вулику. Однак у кожного свої погляди щодо цього процесу. Тому підгодівля бджіл – поширений спосіб допомогти бджолам впоратися з несприятливими умовами.  

Підгодівля бджіл взимку, фото, поради

 

 

Коли варто підгодовувати бджіл взимку?  

 

Якщо ви впевнені, що підгодівля бджіл зимою необхідна, проводити її варто лише в кінці лютого – на початку березня, оскільки раніше така дія може посилити червління матки. До того ж неправильно проведена підгодівля може стати причиною діарею у бджіл, що вкрай небажано.

 

Як проводити підгодівлю? 

 

Корм треба давати акуратно, щоб не порушувати спокою бджолиної сім’ї й не допустити вильоту бджіл з вулика. Для зимової підгодівлі використовують різні продукти: цукровий сироп, мед, канді, пергу та ін. Вибір продукту та підгодівля бджіл на зиму залежить від нестачі того чи іншого компонента в раціоні бджіл. 

 

Чому підгодівля бджіл на зиму важлива?

 

Трапляється так, що пасічник залишив бджолам достатню кількість корму для успішної зимівлі. Але вже в лютому, чуючи наближення весни, бджоли починають процес розплоду. У цей час запаси меду розташовуються на краях рамки, а розплід знаходиться в центрі. Природні інстинкти не дозволяють комахам залишити розплід навіть для годування. Тому існує значна загроза загибелі або виснаження бджіл від голоду.

 

Саме тому рекомендується допомогти бджолам у холодний період, а підкормка бджіл взимку – це найкращий варіант. Так, з приходом весни вони будуть сповнені сил і зможуть відразу ж вести активний спосіб життя. Інакше бджоли, що вижили ще довго будуть відновлювати свої сили, не приступаючи до медового збору. 

 

Однак слід добре знати всі правила зимової підгодівлі, адже навіть найменші порушення можуть призвести до багатьох неприємних наслідків, які буває досить важко вирішити.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *