Боротьба із кліщем у бджіл

Кліщ вароа був і залишається одним із найбільш небезпечних ворогів бджіл. Окрім того, що вароатоз наносить непоправну шкоду здоров’ю бджіл, пасічники зазнають втрат від недоотримання меду та продукції бджільництва, втрати бджіл під час зимівлі. Не дивлячись на різноманіття ветеринарних препаратів для бджіл, проблема вароатозу залишається. Звичайно, стан пасіки цілком залежить від досвіду та відповідальності самого пасічника, але крім того і від погодних умов.

Чим же небезпечний кліщ вароа?

Найкращим об’єктом для паразитування для кліща вароа є личинки бджіл: перед закриттям комірок кліщі відкріплюються від дорослих бджіл і переміщаються до комірок, де вони ховаються у кормі для розплоду. Молоді личинки бджіл, споживаючи заражений корм, одночасно вивільняють кліщів.

Уражені бджоли можуть навіть приносити високий урожай меду, але наслідки паразитування кліща часто бувають фатальними. Перш за все бджоли мають ослаблену імунну систему — це означає, що в майбутньому ризик виникнення різноманітних захворювань набагато вищий. Кліщ послаблює бджолине потомство, в уражених бджіл спостерігається: знижена вага, деформовані крила, вкорочене або деформоване черевце, зниження рівня білку в гемолімфі, а значить і недостатність поживних речовин. Уражені бджоли мають коротку тривалість життя, а в деяких випадках гинуть.

Чим саме і як проводити обробку?
Навесні обробка проводиться різними методами. Їх досить багато, проте найпопулярнішими проти кліща вважаються методи з використанням кислот (щавлевої, молочної, мурашиної), а також медикаментозні речовини з різними діючими компонентами.

✔️ Обробка кислотами
Використання кислоти, зокрема, щавлевої, зарекомендувало себе досить добре. Для обробки вулика на старті використання методу застосовували 2%-ний розчин цього препарату. В даний час застосовується більш безпечний для пасічників і бджіл метод розпилення пари щавлевої кислоти. Цей засіб допомагає від усіх видів кліщових хвороб: вароатозу, акарапідоз.

✔️ Використання Тимолу
Не особливо популярний, але ефективний спосіб боротьби з варроатозом і акарапідозом — це обробка вуликів речовиною Тимолом. Цей метод вважається резервним проти кліща і не використовується повсюдно. Токсичність для бджіл середня, виживаність після обробки навесні хороша.

✔️ Термічний вплив
Досить старий спосіб лікування кліща у бджіл — це термічна обробка вуликів. Використовується, в основному, ранньою весною, бо саме в цей час найнижчий ризик перегріву бджіл з-за низької температури. Стандартна температура прогріву доказ становить 47-48 градусів, саме при ній гинуть всі види кліща. З точки зору безпеки для комах він не дуже практичний.

✔️ Препарати на основі Амітразу
Від усіх видів епідемій кліща активно використовуються препарати на основі речовини Амітразу. Серед них «Біпін», «Тактик», «Метак». Спірність його корисності досі обговорюється бджолярами. Зазвичай Біпін використовують навесні і восени. Влітку його практично не застосовують.

✔️ Препарати з Акарицидом
В сучасних бджільницьких господарствах застосовують спеціальні просочені акарицидом пластини, які залишають у вулику на добу.

✔️ Біологічна боротьба
Досить ефективний і простий рецепт, який допоможе перемогти кліща — це контроль ураженого розплоду. Часто сильніше уражається саме трутневий розплід, а не робочих бджіл.

Важлива вимога: будь-який засіб повинен бути безпечним для бджіл та людей – як для пасічників, так і для споживачів меду, як наш “Апіваро” проти вароатозу та акарапідозу бджіл.

Нехай ваші бджілки завжди будуть здорові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *