Бджолиний підмор, та як його збирати

Пасічники поділяються на 2 типи: ті хто збирають підмор, і ті які його утилізують. Проте, багато бджільників не знають, як правильно його збирати. Тому розберемося трішки у цій темі.

Зазначимо, якщо бджоли оброблялися різними хімічними препаратами, зокрема біпіном – такий підмор категорично забороняється збирати для подальшого використання. Якщо такий підмор використати для виготовлення лікувальних засобів – є ризики на онкологічні захворювання. Якщо підмор сирий та має плісняву, його також не рекомендовано використовувати.

Є три різних види підмору:

  • зимовий (міститься отрута і неперетравлені залишки в кишківнику). Найбільшу кількість отримують під час весняної ревізії.
  • літній (бджолині тільця містять отруту) – складається з бджіл, які накопичуються протягом сезону і не доживають до зимівлі. Їх важко зібрати, оскільки влітку більшість бджіл гине за межами вулика.
  • мертві тільця бджіл, що залишаються після бджоловжалення – бджола після ужалення гине. Такі тільця бджіл не містять отрути.

Найбільша кількість бджолиного підмору на пасіках буває після зими, при весняному обстеженні вуликів. Це дуже вдалий час для його збору і заготівлі. Якість підмору залежить від порядності господарів.

Підмор витягується з вуликів разом зі сміттям, який слід відсіяти через велике сито. Якщо не планується використання всього підмору відразу і потрібно його заготівля, то бджіл необхідно висушити, помішуючи для рівномірного просушування. Зберігати сухий підмор слід в тарі, що дихає, та у сухому місці.

І ще трішки фактів наостанок:

  • Бджолиний підмор має мати приємний запах.
  • Основною діючою речовиною є хітозан (хітиновий покрив тіла бджоли).
  • Підмор використовується як в сухому розтертому вигляді, так і екстрагованому.

Якщо ви вирішили збирати підмор – підійдіть відповідально до цього процесу. Адже від цього залежить чиєсь здоров’я, і в першу чергу ваше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *