Зима – час планування наступного сезону

Успішне ведення будь-якого бізнесу починається з чіткого планування та обліку. Для цього у сучасному бджільництві є безліч програмних інструментів: електронні календарі, калькулятори, журнали, розумні вулики з передачею даних у смартфон. Однак, класикою залишаються пасічні журнали за даними яких готують акти головних осіннього та весняного оглядів бджолиних сімей. Первинним документом, з яким веде роботу бджоляр, є вуликова картка кожної бджолиної сім'ї. Це досить простий, доступний та зручний спосіб ведення обліку на пасіці.

Вуликові картки зберігають під дахами (кришками) вуликів. Таким чином, щоб пригадати стан сім’ї, достатньо вийняти вуликову картку з вулика та проглянути записи останніх оглядів. Для кращого збереження та захисту від забруднення впродовж сезону картки можна помістити у канцелярські файли.

Вуликову картку замінюють на нову після першого весняного огляду з повним розбиранням гнізда або при необхідності (якщо скінчилося місце або вона зіпсована).

Вуликова картка (не залежно від назви), присвоюється не за номером вулика, а за номером сім’ї. Тому, якщо сім’ю переселяють в інший вулик, то відповідно присвоюється той самий номер. Загалом прийнято, щоб номер вулика і сім’ї збігалися.

На промислових пасіках практикують нумерування корпусів (магазинів) багатокорпусних вуликів. Додавання чи забір медового корпусу, також вносять у вуликову картку. На медово-товарних пасіках використані картки підшивають та зберігають у вигляді пасічних журналів не менше 3-х років для можливості проведення глибокого аналізу виробництва у бджологосподарстві.

Таким чином, окрім оновлення оснащення пасіки (рамки, корпуси) до нового сезону, слід подбати й про організаційні моменти та супровідну документацію.

  1. Проаналізувати результати та записи минулого року, підготувати до заміни під час весняного огляду вуликові картки.
  2. Переглянути та за потреби підготовити документи на пасіку, які будуть необхідні для кочівлі чи торгівлі продукцією у наступному сезоні.
  3. Спланувати кочівлі та укласти договори із власниками полів з врахуванням планових обробок рослин засобами захисту.
  4. Прорахувати кормовий баланс пасіки та подбати про підгодівлю бджіл у безвзяткові періоди.
  5. Підготувати план профілактичних обробок від основних захворювань бджіл (варооз, ноземоз) та спланувати застосування стимулюючих імуномоделюючих підгодівель біологічно-активними добавками.
  6. Пройти онлайн-курс щодо актуальних змін у галузі (наприклад, реєстрації оператора ринку та впровадження HACCP) або отримати роз’яснення від Держспоживслужби чи місцевих пасічницьких громадських організацій.
  7. Дізнатися графік просвітницьких заходів у галузі та запланувати свою участь.

Продуктивної зими та успішного планування!

Леонора Адамчук, к.с.-г.н., доцент НУБіП України,

голова ГО «Фундація жінок пасічниць»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *