Ринок запилення та пасіка у смартфоні

Група українських та польських інженерів розробила справжню “Пасіку Майбутнього”.

Кожен “розумний вулик” тут обладнано електронними IoT пристроями, які передають інформацію про життя бджіл пасічникам безпосередньо на смартфон.

“Пасіки Майбутнього” дозволять створити в країні абсолютно новий ринок – ринок запилення, ефект від якого оцінюється за різними джерелами від 2 до 4 млрд доларів щорічно”, – розповідає автор ідеї проєкту Ігор Курдін.

“Варто виїхати за межі України та Східної Європи й поцікавитися там цим питанням: на чому заробляють бджолярі, якщо закупівельна ціна меду 1.5-2 долара? Відповідь очевидна – понад 60 відсотків доходів в Канаді бджоляр отримує, надаючи послугу запилення. Там ринок послуг запилення працює з 1960-х років.

На запилення квітів дерев мигдалю, що ростуть у Каліфорнії, з’їжджаються більшість бджолярів Америки, які спеціалізуються на запиленні. Понад 70% мигдалевого горіха продукуються саме у Каліфорнії. Це багатомільярдний бізнес.

Залежність дуже проста: 1 хороший вулик на 1 га яблунь в період цвітіння підвищує продуктивність яблунь на 10-20%, а наприклад на лохину потрібно 4 вулики й врожайність підвищується до 30%, і так далі. Багато виробників лохини у Польщі встановлюють вулики виключно для запилення – інакше врожай буде малий. У Польщі ось-ось з’явиться ринок запилення”, – зазначив Ігор Курдін.

Складаються графіки, плани проведення робіт із запилення, оптимальна кількість пасік та їх оптимальне місце знаходження розраховується та підтверджується актуальними даними GPS”, – додав фахівець.

Потім, збираючи інформацію, ми зробили висновок, що бджоляр зі смартфоном – це зовсім нова професія. Зі смартфоном бджільництво виглядатиме по-іншому. Отримуючи дані з вуликів і накопичуючи їх, ми можемо прогнозувати подальший розвиток вулика, пасіки, ефективності запилення”, – розповів автор ідеї проєкту Ігор Курдін.

“Поки що найбільшим бенефіціаром є науковці. Вони можуть провести необхідний експеримент чи дослідження ОДНОЧАСНО у багатьох країнах світу в однакових умовах (вуликах), але на різних географічних широтах. Це неймовірно прискорює дослідження, винайдення та тестування ліків для бджіл, яких стає у світі дедалі менше. І, власне, це вже використовують канадські вчені!

Друзі, а як ви гадаєте, чи з’явиться в Україні ринок запилення? Ви б надавали такі послуги з запилення? Діліться своїми думками у коментарях

Джерело: SEEDS.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *