Зимівля бджіл: «Контроль стану зимівлі бджолиних сімей»

Войналович Микола Володимирович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України; очільник Практичної школи бджільництва, випускник міжнародного навчально-наукового центру MASHAV (Ізраїль) за програмою міжнародного курсу «Сучасні методи у бджільництві», практикуючий бджоляр.

Пане Миколо, на Вашу думку, що є запорукою успішної зимівлі бджіл?

Відповідь: Успіх зимівлі бджіл закладається ще в влітку. Для цього бджоляр повинен подбати про здоров’я бджіл – вчасно здійснити противароатозну їх обробку, забезпечити наявність у сім’ях молодих маток, наростити достатню силу бджолиних сімей та забезпечити їх на зиму достатньою кількістю якісних кормів. Звичайно потрібно здійснювати ветеринарно-санітарні заходи щодо контролю успішної зимівлі.

Що мається на увазі під «ветеринарно-санітарні заходи щодо контролю успішної зимівлі»? Які конкретно дії слід здійснювати у січні? А чого робити не слід?

Відповідь: Під ветеринарно-санітарними заходами що до контролю успішної зимівлі мається на увазі аналіз комплексу показників із поведінки бджіл, якості кормів, відсутності ознак наявності хвороб та шкідників у бджіл, тощо.

У січні потрібно контролювати кількість наявних у бджолиних сім’ях кормів, за потреби їх поповнювати у вигляді підстановки медових стільників або медово-цукрового тіста, здійснювати захист бджіл від синиць.

Не потрібно:

  • на зиму у вуликах закривати всі льотки;
  • в першій половині зими надто ретельно утеплювати бджолині сім’ї;
  • часто без та без потреби турбувати бджіл оглядами;
  • без крайньої потреби давати бджолам канді.

Як Ви порадите контролювати стан зимівлі бджолиних сімей на дворі та в зимівнику?

Відповідь: Якісно підготовлені бджолині сім’ї до зими, зазвичай не потребують особливого догляду впродовж зими. Однак бувають випадки, коли бджолині сім’ї слабкі або мають мінімальні запаси кормів. Такі сім’ї в першу чергу потрібно контролювати впродовж зими.

Контролювати зимівлю рекомендують шляхом прослухування бджолиних сімей за допомогою апіскопа через льоток, однак  бджоляр початківець не в змозі розрізнити різні типи бджолиного гулу, і весь контроль зводиться до того, гудуть чи вже ні. У випадку відсутності гулу – констатується загибель бджолиної сім’ї.

Тому з метою реального контролю стану зимівлі бджіл, раджу починаючи із січня, з інтервалом у 2 тижні, особливо в слабких сім’ях, та тих, що з осені мали мінімальні запаси корму, візуально контролювати хід їх зимівлі. Для цього на 15-30 секунд без зайвого шуму потрібно відкрити вулик і не виймаючи рамок визначити місце знаходження клубу бджіл та запаси меду.

Одним зі зручних способів контролю стану зимівлі бджіл може бути огляд дна вулика, однак зробити це можна лише у вуликах де конструктивно передбачено витягування піддона. При його аналізі досвідчений бджоляр визначає де знаходиться клуб бджіл, якість кормів, наявність мишей у вулику, тощо.

Контролюючи зимівлю бджіл у зимівнику бджоляр періодично повинен прочищати нижні льотки у вулику від підмору. Звертати увагу на поведінку сім’ї, слід у випадку сильно збуджених бджіл, що виповзають з льотків, або на передній стінці вулика – є сліди випорожнень. В такому разі можна припускати, що в гніздах залишився падевий мед або ж бджоли хворі нозематозом.

Що робити, якщо виявили сім’ї з неблагополучною зимівлею?

Відповідь: Найчастіше при контролі зимівлі з’ясовується нестача кормів в гніздах бджолиних сімей. Поповнити їх можна у вигляді меду в стільниках які кладуть зверху на гніздо, підклавши під них (поперек рамок) кілька брусків товщиною 10 мм. Печатку меду рекомендується злегка подряпати стамескою або виделкою. У разі відсутності медових стільників можна дати бджолам медово-цукрове тісто – канді.

Варто наголосити, що зимова підгодівля турбує і збуджує бджіл, виводить їх зі стану спокою, часто викликає передчасну кладку яєць маткою або поява проносу у бджіл.

У випадку виявлення закристалізованого меду у гнізді бджолиної сім’ї, можна підставити стільники з якісним медом за умови плюсової температури на дворі, або дати бджолам канді.

 

Розмову вела Леонора Адамчук, к.с.-г.н., доцент НУБіП України,

голова ГО «Фундація жінок пасічниць»

3 thoughts on “Зимівля бджіл: «Контроль стану зимівлі бджолиних сімей»

  1. Приємно почути корисну інформацію від плідного тандему учнів професора Броварського.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *