Їжа, ліки та довкілля: чим корисні бджоли?

Найчастіше ми асоціюємо бджіл з медом та іншими продуктами бджільництва, що застосовуються в різних цілях: в лікуванні хвороб, кулінарії, косметиці й т.д. 

З усіх комах, які живуть на планеті, бджола – одна з найбільш корисних створінь для людини. Бджола-трудівниця не тільки дарує цілющі й унікальні продукти, а й запилюють рослини, сприяючи продовженню життя на Землі.

 

Чим корисні бджоли для нашого здоров’я та довкілля. 

 

Запилення

 

Якщо ви любите яблука, дині, журавлину, спаржу або броколі, вам варто зняти капелюх перед нашими друзями-комахами.

Бджоли щорічно запилюють мільярди рослин, в тому числі мільйони сільськогосподарських культур. Фактично, бджоли, відіграють грають ключову роль у процесі утворенні плодів. Без них багато рослин, які ледь не щодня можна знайти на нашому столі, зникли б.

 

Існування диких рослин

 

Від запилювачів залежать не тільки фрукти й овочі, вирощені на фермах. Бджоли відповідають за те, що багато різноманітних тварин можуть споживати лісові горіхи, ягоди й фрукти в диких умовах.

 

Джерело їжі

 

Люди збирають мед вже протягом тисячоліть, але не тільки ми вважаємо його смачною їжею. Птахи, єноти, опосуми й різні комахи, здійснюють набіги на вулики в пошуках поживного меду (і бджолиних личинок).

Самі бджоли також є частиною харчового ланцюга. Принаймні 24 види птахів, як, наприклад, чорний дрізд, колібрі й шпаки, полюють на бджіл.

 

Користь бджолопродуктів 

 

Продукти бджільництва мають високу поживну цінність і містять великий асортимент біологічно активних речовин. Окрім меду корисні властивості мають віск, бджолиний пилок, маточне молочко, перга і прополіс.

Мед, як і інші продукти, вироблені бджолами, є ефективним засобом в боротьбі із захворюваннями:

 

  • запального характеру
  • органів травлення; 
  • нервової системи; 
  • пов’язаними з порушенням кровообігу; 
  • шкірних покривів; 
  • гінекологічного характеру.

 

Навколишнє середовище дикої природи

 

Бджоли допомагають будувати домівки для мільйонів інших комах і тварин. Їх роль запилювачів життєво важлива для тропічних і листяних лісів і саван. Багато видів дерев, такі як верби й тополі, не могли рости без запилення бджолами.

 

Біорізноманіття

 

Бджоли відіграють важливу роль у всіх аспектах екосистеми. Вони підтримують ріст дерев, квітів та інших рослин, які є їжею й укриттям для великих і маленьких тварин. Бджоли дозволяють співіснувати безлічі різних видів.

 

Немає сумнівів у важливості бджіл для нашого життя та довкілля. Без них сади були б безплідними, а наші тарілки – порожніми.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *